TCS Placement Paper Part - II (2015 - 2016 Batch)


tcs
Company Name:  TCS


16.Total number of 4 digit number do not having the digit 3 or 6.

Sol:
consider 4 digits  _ _ _ _
1st blank can be filled in 7C1 ways (0,3,6 are neglected as the first digit should not be 0)
2st blank can be filled in 8C1 ways (0 considered along with 1,2,4,5,7,8,9)
3st blank can be filled in 8C1 ways
4st blank can be filled in 8C1  ways
Therefore total 4 digit number without 3 or 6 is 7 x 8 x 8 x 8=3584

17.Find the missing in the series:  70, 54, 45, 41,____.
Sol: 40
70-54 = 16 = 42
54-45 = 9 = 32
45-41 = 4 = 22
41-40 = 1 = 12

18. A school has 120, 192 and 144 students enrolled for its science, arts and commerce courses. All students have to be seated in rooms for an exam such that each room has students of only the same course and also all rooms have equal number of students. What is the least number of rooms needed?

Sol:  We have to find the maximum number which divides all the given numbers so that number of roots get minimized.  HCF of 120,192 & 144 is 24.  Each room have 24 students of the same course.
Then rooms needed 12024+19224+14424  = 5 +8 + 6 = 19

19. A farmer has a rose garden. Every day he picks either 7,6,24 or 23 roses. When he plucks these number of flowers the next day 37,36,9 or 18 new flowers bloom. On Monday he counts 189 roses. If he continues on his plan each day, after some days what can be the number of roses left behind? (Hint : Consider number of roses remaining every day)
a)7
b)4
c)30
d)37

Sol:
let us consider the case of 23. when he picks up 23 roses the next day there will be 18 new, so in this case., 5 flowers will be less every day. So when he counts 189, the next day 184, 179,174,169,................
finally the no. of roses left behind will be 4.

20. What is the 32nd word of "WAITING" in a dictionary?

Sol: Arranging the words of waiting in Alphabetical Order : A,G,I,I,N,T,W

Start with A_ _ _ _ _ _ This can be arranged in 6!/2! ways=720/2=360 ways
so can't be arranged starting with A alone as it is asking for 32nd word so it is out of range

AG_ _ _ _ _then the remaining letters can be arranged in 5!/2! ways so,120/2=60 ways.  Out of range as it has to be within 32 words.
AGI_ _ _ _ Now the remaining letters can be arranged in 4! ways =24
AGN _ _ _ _ can be arranged in 4!/2! ways or 12 ways
so,24+12 =36th word so out of range. So we should not consider all the words start with AGN
now AGNI_ _ _can be arranged in 3! ways =6 ways
so 24+6=30 within range
Now only two word left so, arrange in alphabetical order.
AGNTIIW  - 31st word
AGNTIWI  - 32nd word

21. A manufacturer of chocolates makes 6 different flavors of chocolates. The chocolates are sold in boxes of 10. How many “different” boxes of chocolates can be made?

Sol:
If n similar articles are to be distributed to r persons, x1+x2+x3......xr=n each person is eligible to take any number of articles then the total ways are n+r−1Cr−1
In this case x1+x2+x3......x6=10
in such a case the formula for non negative integral solutions is n+r−1Cr−1
Here n =6 and r=10. So total ways are 10+6−1C6−1 = 3003

22. In a single throw with two dice, find the probability that their sum is a multiple either of 3 or 4.
a. 1/3
b. 1/2
c. 5/9
d. 17/36

Sol: Their sum can be 3,4,6,8,9,12
For two dice, any number from 2 to 7 can be get in (n-1) ways and any number from 8 to 12 can be get in (13 - n) ways.
Then possible ways are 2 + 3 + 5 + 5 + 4 + 1 = 20 possible cases.
So probability is (20/36)=(5/9)

23. B alone can do piece of work in 10 days. A alone can do it in 15 days. If the total wages for the work is Rs 5000, how much should B be paid if they work together for the entire duration of the work?
a. 2000
b. 4000
c. 5000
d. 3000

Sol:
Time taken by A and B is in the ratio of =  3:2
Ratio of  the Work = 2 : 3 (since, time and work are inversely proportional)
Total money is divided in the ratio of 2 : 3 and B gets Rs.3000
24. On a 26 question test, 5 points were deducted for each wrong answer and 8 points were added for right answers. If all the questions were answered how many were correct if the score was zero.
a. 10
b. 11
c. 13
d. 12

Sol:
Let x ques were correct. Therefore, (26- x) were wrong
8x−5(26−x)=0
Solving we get x=10

25. Arun makes a popular brand of ice cream in a rectangular shaped bar 6cm long, 5cm wide and 2cm thick. To cut costs, the company had decided to reduce the volume of the bar by 19%. The thickness will remain same, but the length and width will be decreased by some percentage. The new width will be,
a. 5.5
b. 4.5
c. 7.5
d. 6.5

Sol:
Volume =l×b×h = 6×5×2  = 60 cm3
Now volume is reduced by 19%.
Therefore, new volume = (100−19)100×60=48.6
Now, thickness remains same and let length and breadth be reduced to x%
so, new volume: (x100×6)(x100×5)2=48.6
Solving we get x =90
thus length and width is reduced by 10%
New width = 5-(10% of 5)=4.5

26. If all the numbers between 11 and 100 are written on a piece of paper. How many times will the number 4 be used?

Sol: We have to consider the number of 4's in two digit numbers. _ _
If we fix 4 in the 10th place, unit place be filled with 10 ways.  If we fix 4 in units place, 10th place be filled with 9 ways (0 is not allowed)
So total 19 ways.
Alternatively:
There are total 9 4's in 14, 24, 34...,94
& total 10 4's in 40,41,42....49
thus, 9+10=19.

27. If twenty four men and sixteen women work on a day, the total wages to be paid is 11,600. If twelve men and thirty seven women work on a day, the total wages to be paid remains the same. What is the wages paid to a man for a day’s work?

Sol: Let man daily wages and woman daily wages be M and W respectively
24M+16W=11600
12M+37W=11600
solving the above equations gives M=350 and W=200

28. The cost price of a cow and a horse is Rs 3 lakhs. The cow is sold at 20% profit and the horse is sold at 10% loss. Overall gain is Rs 4200. What is the cost price of the cow?

Sol:
Profit = 4200
Profit =SP - CP
4200=SP - 300000 therefore SP=304200
x+y = 300000
1.2x + 0.9y = 304200
Solving for x = 114000 = CP of cow.

29. 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 4, 4, 4, 4, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 4......
In the above sequence what is the number of the position 2888 of the sequence.

a) 1
b) 4
c) 3
d) 2

Sol: First if we count 1223334444. they are 10
In the next term they are 20
Next they are 30 and so on
So Using n(n+1)2×10≤2888

For n = 23 we get LHS as 2760.  Remaining terms 128.

Now in the 24th term, we have 24 1's, and next 48 terms are 2's.  So next 72 terms are 3's.
The 2888 term will be “3”.

30. How many 4-digit numbers contain no.2?

Sol: Total number of four digit numbers =9000 (i.e 1000 to 9999 )
We try to find  the number of numbers not having digit 2 in them.
Now consider the units place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,3,4,5,6,7,8,9)
Tens place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,3,4,5,6,7,8,9)
Hundreds place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,3,4,5,6,7,8,9)
Thousands place can be selected in 8 ways (i.e 1,3,4,5,6,7,8,9) here '0' cannot be taken
Total number of numbers not having digit 2 in it =9 x 9  x 9 x 8 =5832
Total number of numbers having digit 2 in it = 9000-5832 =3168

TCS Placement Paper Part - I ( 2015 - 2016 Batch)

NOTE: Don't forget to Register Here for Regular Updates about the job applied and New Jobs.



Top 5 Career Tips for Job Seekers



Best Tips to Crack Technical Interviews


Help & Get Help: Please share this page by clicking the below three buttons "Share on Facebook", "Share on Twitter" and "Share on Google Plus"


share facebook
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

Placement Papers & Interview Questions